W miodowej zalewie

Filety śledziowe pokrój. Z oleju, miodu akacjowego i soku z cytryny zrób zalewę. Czerwone cebule poszatkuj. W dużym słoiku przełóż warstwami cebulę oraz śledzie i zalej miodową zalewą. Zamknij słoik i energicznie nim potrząśnij. Do zalewy możesz dodać startą skórkę z pomarańczy. Przygotowane w ten sposób śledzie smakują fantastycznie!

Smakują doskonale
Smakują doskonale 123RF/PICSEL

Płaty śledziowe do dalszego przetwarzania zwykle są mocno solone. Aby pozbawić je nadmiaru soli, mocz je w wodzie mineralnej lub w mleku, będą delikatniejsze.

Do eleganckich dań wybieraj części środkowe płatów o równej grubości. Z pozostałych możesz zrobić pastę śledziową lub tatara śledziowego, tam grubość nie gra roli.

Zamiast cebuli do śledzi można użyć cienko pokrojonego pora, jest znacznie delikatniejszy od cebuli. Dobra jest także cebulka cukrowa lub czerwona.

Przepis na śledzia pod jajecznym futremInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas