W sklepach mają być wyjątkowo drogie. Jak zrobić domowe pączki?
Święto pączków, czyli tłusty czwartek, już coraz bliżej - 24 lutego br. Tym razem mogą okazać się rekordowo drogie. Jednak nie trzeba słodkich wypieków kupować w sklepie, gdyż można wykorzystać przepis na domowe pączki. Będą jeszcze smaczniejsze!
W ostatnim czasie można zauważyć, że nie tylko ceny produktów na półkach sklepowych uległy podwyższeniu, ale także koszty gazu i prądu. To wpływa na zwiększone koszty produkcji także słodkich wypieków, jak pączek. Do przygotowania popularnych pączków potrzebne są również media, lokum i siła robocza. Wiele czynników wpływa zatem na ich ostateczną cenę.
W nadchodzący tłusty czwartek pączki mogą okazać się drogie, jak jeszcze nigdy. W górę poszły także ceny półproduktów, jak mąka, jaja czy tłuszcz. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, pod koniec roku 2021 cena mąki była o 11,3 proc. wyższa w porównaniu do roku wcześniejszego. Z kolei jaja zdrożały o 11,5 proc., a oleje i tłuszcze o 21,1 proc. Takie zmiany mogą spowodować, że za pączka w tym roku trzeba będzie zapłacić średnio o kilkadziesiąt groszy więcej. Kupne słodkie wypieki można zamienić na własnoręcznie przygotowane, by zaoszczędzić.
Przygotowanie domowych pączków nie jest wcale trudne. Trzeba jednak mieć na uwadze, że własnoręczna produkcja jest czasochłonna. Proces przygotowania zajmuje około dwóch godzin, a czas smażenia to dodatkowo ok. 20 minut.
Poza podstawowymi składnikami, do przygotowania domowych pączków potrzebne są jeszcze ok. 1 litr oleju roślinnego lub smalcu do smażenia, cukier puder i dowolne nadzienie (konfitura, krem czekoladowy, powidła).
Przygotowanie:
Produkty z lodówki należy wcześniej wyjąć, by osiągnęły temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest to w przypadku masła, które trzeba roztopić. Mleko z kolei należy lekko zagrzać, ale nie zagotować.
Ciasto drożdżowe na domowe pączki wykonujemy mieszając w misce mąkę, cukier, suche drożdże, 3 żółtka jajek, masło, pół szklanki ciepłego mleka oraz szczyptę soli. Składniki łączymy do uzyskania jednolitej masy, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Powinno być lekko lepkie w konsystencji. Miskę z gotowym ciastem na pączki przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego wcześniej do 35 stopni (ważne, by urządzenie było w tym czasie wyłączone).
Następnie wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozciągamy. Należy odrywać kawałki ciasta i formować z nich średniej wielkości kulki. Te należy rozmieścić obok siebie w odległości min. 3 centymetrów, by nie zlepiły się w trakcie wyrastania. Wierzch surowych domowych pączków należy posypać mąką i przykryć ścierką. Tak przygotowane pączki zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
W międzyczasie wlewamy do dużego garnka olej i rozgrzewamy do temperatury ok. 175 stopni. Do gorącego nagrzanego tłuszczu wkładamy po kilka wyrośniętych kulek na raz. Powinny one swobodnie pływać i obracać się w oleju. Każdą stronę smażymy przez około minutę, aż się zarumieni. Gotowe domowe pączki można wypełnić dowolnym nadzieniem lub posypać cukrem pudrem albo bakaliami.
Zobacz także: