Reklama

Reklama

W zapiekance z ziemniakami i cukinią

Oto przepis na nietypową zapiekankę z wątróbką.

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 30 g masła,
  • 200 g cukinii,
  • sól i pieprz czarny mielony,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 70 g tartego żółtego sera,
  • olej do smażenia i do wysmarowania brytfanny.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną i masłem. Odstawiamy do ostygnięcia. Umytą cukinię kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mieszamy z czterema żółtkami, a potem, delikatnie, z pianą ubitą z białek. Przygotowaną wątróbkę kroimy na plasterki i krótko smażymy na rozgrzanym oleju.

Reklama

Wyjmujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na dno natłuszczonej brytfanny, posypujemy siekaną natką, na której układamy plasterki cukinii. Wszystko przykrywamy purée ziemniaczanym, posypujemy tartym serem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. 


Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje