W zapiekance z ziemniakami i cukinią
Oto przepis na nietypową zapiekankę z wątróbką.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną i masłem. Odstawiamy do ostygnięcia. Umytą cukinię kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mieszamy z czterema żółtkami, a potem, delikatnie, z pianą ubitą z białek. Przygotowaną wątróbkę kroimy na plasterki i krótko smażymy na rozgrzanym oleju.
Wyjmujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na dno natłuszczonej brytfanny, posypujemy siekaną natką, na której układamy plasterki cukinii. Wszystko przykrywamy purée ziemniaczanym, posypujemy tartym serem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.