Walentynowy specjał - bycze jądra

Bycze jądra – przysmak w wielu krajach uchodzący za afrodyzjak i stanowiący symbol siły witalnej. Mają specyficzny, przyjemny smak i zaskakującą strukturę. W USA serwuje się je pod nazwą Mountain Oysters. Dzięki dużej zawartości białka zapewnią sporą dawkę energii.

Bycze jądra z sosem z herbaty i białej czekolady

Składniki:

  • 200 g jąder byczych
  • 10 g obranych pistacji
  • 5 g herbaty np. Lapsang Souchong
  • 50 g białej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1/2 szalotki
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

1. Jądra obierz z błon i przekrój wzdłuż na pół. W rondlu zeszklij posiekaną szalotkę i zalej ją śmietanką. Zagotuj i dodaj herbatę. Odstaw do zaparzenia i po 10 minutach przecedź. Gotuj śmietankę do odparowania 50 % płynu.

Reklama

2. W osobnym rondelku podgrzej połamaną czekoladę i ciągle mieszając dodaj małymi partiami herbacianą śmietankę. Jeśli sos zbytnio się rozrzedzi wstrzymaj dodawanie śmietanki. Dopraw sos. Jądra smaż na klarowanym maśle do średniego wysmażenia, osącz z osocza i podaj na sosie posypane posiekanymi pistacjami. 

Autor: szef kuchni Adam Chrząstowski, restauracja Ed Red, Kraków


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje