Walentynowy specjał - bycze jądra
Bycze jądra – przysmak w wielu krajach uchodzący za afrodyzjak i stanowiący symbol siły witalnej. Mają specyficzny, przyjemny smak i zaskakującą strukturę. W USA serwuje się je pod nazwą Mountain Oysters. Dzięki dużej zawartości białka zapewnią sporą dawkę energii.
Bycze jądra z sosem z herbaty i białej czekolady
Składniki:
- 200 g jąder byczych
- 10 g obranych pistacji
- 5 g herbaty np. Lapsang Souchong
- 50 g białej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1/2 szalotki
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
1. Jądra obierz z błon i przekrój wzdłuż na pół. W rondlu zeszklij posiekaną szalotkę i zalej ją śmietanką. Zagotuj i dodaj herbatę. Odstaw do zaparzenia i po 10 minutach przecedź. Gotuj śmietankę do odparowania 50 % płynu.
2. W osobnym rondelku podgrzej połamaną czekoladę i ciągle mieszając dodaj małymi partiami herbacianą śmietankę. Jeśli sos zbytnio się rozrzedzi wstrzymaj dodawanie śmietanki. Dopraw sos. Jądra smaż na klarowanym maśle do średniego wysmażenia, osącz z osocza i podaj na sosie posypane posiekanymi pistacjami.
Autor: szef kuchni Adam Chrząstowski, restauracja Ed Red, Kraków