Warkocz z pistacjami

Deser, któremu nikt się nie oprze!

Warkocz drożdżowy
Warkocz drożdżowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Do miseczki wsyp mąkę, drożdże i cukier. Dodaj śmietanę, masło i jajka. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na godz. do wyrośnięcia. 

2. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 5 porcji. Z 3 uformuj wałeczki (o dł. 30 cm). Pistacje posiekaj, a paluszki drobno pokrusz. 

3. Pozostałe porcje ciasta rozwałkuj na paski (o dł. 30 cm). Posyp je pistacjami oraz paluszkami. Zlep i uformuj wałeczki. 

4. Wszystkie wałeczki spleć. Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 45 min w 180 st. Ew. posyp cukrem pudrem.

Szarlotka w szklance - błyskawiczny przepis na deserInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas