Warkocz z pistacjami
Deser, któremu nikt się nie oprze!

Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 torebka suszonych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 15 dag pistacji
- 10 dag słonych paluszków albo precli
18 porcji
Sposób przygotowania
1. Do miseczki wsyp mąkę, drożdże i cukier. Dodaj śmietanę, masło i jajka. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na godz. do wyrośnięcia.
2. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 5 porcji. Z 3 uformuj wałeczki (o dł. 30 cm). Pistacje posiekaj, a paluszki drobno pokrusz.
3. Pozostałe porcje ciasta rozwałkuj na paski (o dł. 30 cm). Posyp je pistacjami oraz paluszkami. Zlep i uformuj wałeczki.
4. Wszystkie wałeczki spleć. Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 45 min w 180 st. Ew. posyp cukrem pudrem.