Reklama

Reklama

Warkocz z pistacjami

Deser, któremu nikt się nie oprze!

Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 15 dag pistacji
  • 10 dag słonych paluszków albo precli

Sposób przygotowania

1. Do miseczki wsyp mąkę, drożdże i cukier. Dodaj śmietanę, masło i jajka. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na godz. do wyrośnięcia. 

2. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 5 porcji. Z 3 uformuj wałeczki (o dł. 30 cm). Pistacje posiekaj, a paluszki drobno pokrusz. 

3. Pozostałe porcje ciasta rozwałkuj na paski (o dł. 30 cm). Posyp je pistacjami oraz paluszkami. Zlep i uformuj wałeczki. 

4. Wszystkie wałeczki spleć. Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 45 min w 180 st. Ew. posyp cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje