Wartościowe płatki
Chciałabym dawać mojemu półtorarocznemu dziecku na śniadanie gotowe płatki na mleku. Nie mogę się jednak zdecydować, które wybrać. Jakie będą najzdrowsze?

Maluszkowi poniżej 3 lat najlepiej posłużą płatki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych dzieci.
Po pierwsze, jest w nich mniej cukru niż w przysmakach dla starszaków. Po drugie, kulki czy gwiazdki są wzbogacone w cenne składniki, jak żelazo, wapń i witamina D.
Takie płatki można dziecku dodawać nie tylko do mleka, ale także do naturalnego jogurtu czy kefiru.
Rodzinny obiadek
Czy w 2. roku życia smyk może już jeść razem z rodzicami kotlety mielone lub gołąbki?
Tak, jeśli tylko potrafi dobrze gryźć, a potrawy są świeżo przygotowane w domu, z mięsa wysokiej jakości.
Jednak na tym etapie rozwoju dania z rodzinnego stołu mogą dziecku nie smakować, więc lepiej mieć dla niego także inny posiłek lub rezerwowe danie w słoiczku.
Mielonego kotlecika czy gołąbka warto potraktować przede wszystkim jako okazję do poznania przez smyka nowych smaków.