Warzywa na ruszt!

Sezon na grilla w pełni. Jeśli znudziły ci się już pieczone kiełbaski, karkówka czy boczek, dodaj do nich warzywa i owoce. Dzięki nim przekąski z rusztu zyskają nowy smak.

Zasmakuj w grillowanych warzywach!
Zasmakuj w grillowanych warzywach!

Na ucztę z grilla nadaje się wiele warzyw: cukinie, bakłażany, pomidory, cebule, czosnek, papryki, seler naciowy, pory, szparagi, kolby kukurydzy, kalarepki. Niektóre z nich dobrze jest wcześniej posolić i poczekać, aż puszczą sok - dopiero wtedy osuszyć i grilować. Jeśli przed pieczeniem nie ściągniemy z warzyw skórki, to pozostaną one soczyste. Warzywa miękkie możemy grilować od razu, twarde trzeba wcześniej obgotować.

Jeśli chodzi o owoce, to na grillu warto poeksperymentować z suszonymi śliwkami, morelami, jabłkami (raczej tymi kwaskowatymi, np. antonówkami), pomarańczami. Na szpadki wbijamy kawałki lub całe owoce.

Sprawdzonym dodatkiem do grilowanego mięsa są też pieczarki i oliwki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas