Warzywa z patelni - Mayya

<b>Składniki:</b> mrożone lub świeże warzywa: groszek,kukurydza i fasola czerwona w puszce (dodać po pół puszki), brukselka (5 sztuk), fasolka szparagowa (żółta lub zielona), kalafior (2 cząstki), brokuły (1 cząstka), pieczarki (3 średnie), papryka czerwona (pół średniej najlepiej bez skórki, pokrojona w paski), por (6 plasterków), szczypior (1 łyżka stołowa czubata), koper (łyżka stołowa posiekanego kopru), marchew (pokrojona w drobną kostkę, dodać 3 łyżki stołowe), 1 średni ziemniak pokrojony w kostkę, korzeń pietruszki i małego selera (po 3 plasterki), 2 ząbki posiekanego czosnku, 1 łyżka stołowa pokrojonej w kostkę cebuli, wegeta, pieprz, sól, papryka ostra i słodka, torebka ryżu.

Przygotowanie

Wszystkie warzywa myjemy i przygotowujemy według przepisu, wrzucamy na patelnię na olej (tyle oleju, aby pokrył swobodnie całą powierzchnię patelni ale bez przesady), wrzucamy wszystkie warzywa oprócz tych z puszki, szczypiorku i kopru. Lekko podsmażamy na małym ogniu i potem dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia wrzucamy groszek i kukurydzę z puszki (po 1/2 puszki) i dusimy jeszcze przez 3 minuty, po tym wrzucamy koper i szczypior, po wymieszaniu dorzucamy ryż, mieszamy doprawiamy do smaku i dusimy przez 1,5 - 2 minut zestawiamy z ognia i wrzucamy pół puszki czerwonej fasoli odsączonej z soku. Mieszamy. Można podawać z osobno ryżem. Nie trzeba używać wszystkich warzyw zamieszczonych w przepisie można z niektórych zrezygnować lub dodać jakieś inne. Porcja dla 3 osób. Smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas