Reklama

Reklama

Warzywne ciasto

Kto powiedział, że ciasto musi być słodkie.... Jeśli od łakoci wolisz przekąski na słono, wypróbuj nasze przepisy na jarzynowe przysmaki z piekarnika. Są pyszne, zdrowe i bardzo efektowne!

Dyniowy marmurek

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 i 1/2 szkl. musu z pieczonej dyni
  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • masło oraz mąka do przygotowania formy

Sposób przygotowania

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z serem i mąką. Śmietanę i białka ubij, połącz z masą serową. Domieszaj proszek, posiekany czosnek, sól i imbir. Odłóż 2/3 masy, resztę połącz z musem dyniowym oraz kaszką. Przypraw gałką muszkatołową. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Na przemian nałóż jasną i pomarańczową masę serową. Lekko przemieszaj widelcem. Sernik piecz ok. 50 minut w temperaturze 175 st. C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje