Warzywne ciasto
Kto powiedział, że ciasto musi być słodkie.... Jeśli od łakoci wolisz przekąski na słono, wypróbuj nasze przepisy na jarzynowe przysmaki z piekarnika. Są pyszne, zdrowe i bardzo efektowne!
Dyniowy marmurek
Sposób przygotowania
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z serem i mąką. Śmietanę i białka ubij, połącz z masą serową. Domieszaj proszek, posiekany czosnek, sól i imbir. Odłóż 2/3 masy, resztę połącz z musem dyniowym oraz kaszką. Przypraw gałką muszkatołową. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Na przemian nałóż jasną i pomarańczową masę serową. Lekko przemieszaj widelcem. Sernik piecz ok. 50 minut w temperaturze 175 st. C.
Rolada szpinakowa
Sposób przygotowania
Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć nierozmrożony szpinak. Mieszając, smaż, aż szpinak rozmarznie i wyparuje prawie cały płyn (ok. 15 min). Potem masę szpinakową przypraw 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i gałką muszkatołową. Odłóż do wystudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, żółtka dodaj do szpinaku. Wsyp mąkę, przemieszaj. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z masą szpinakową. Rozsmaruj ją na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C. Odłóż do wystudzenia. Serek kanapkowy wymieszaj z drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Ew. posól go do smaku. Szpinakowy placek posmaruj serkiem. Zwiń. Roladę włóż na noc do lodówki.