Warzywne ciasto

Kto powiedział, że ciasto musi być słodkie.... Jeśli od łakoci wolisz przekąski na słono, wypróbuj nasze przepisy na jarzynowe przysmaki z piekarnika. Są pyszne, zdrowe i bardzo efektowne!

Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe123RF/PICSEL

Dyniowy marmurek

Sposób przygotowania

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z serem i mąką. Śmietanę i białka ubij, połącz z masą serową. Domieszaj proszek, posiekany czosnek, sól i imbir. Odłóż 2/3 masy, resztę połącz z musem dyniowym oraz kaszką. Przypraw gałką muszkatołową. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Na przemian nałóż jasną i pomarańczową masę serową. Lekko przemieszaj widelcem. Sernik piecz ok. 50 minut w temperaturze 175 st. C. 

Ciasto zebra - prosty przepis, który zawsze się udajeInteria Kulinaria
Rolada szpinakowa
Rolada szpinakowa123RF/PICSEL

Rolada szpinakowa

Sposób przygotowania

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć nierozmrożony szpinak. Mieszając, smaż, aż szpinak rozmarznie i wyparuje prawie cały płyn (ok. 15 min). Potem masę szpinakową przypraw 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz solą i gałką muszkatołową. Odłóż do wystudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, żółtka dodaj do szpinaku. Wsyp mąkę, przemieszaj. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z masą szpinakową. Rozsmaruj ją na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C. Odłóż do wystudzenia. Serek kanapkowy wymieszaj z drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Ew. posól go do smaku. Szpinakowy placek posmaruj serkiem. Zwiń. Roladę włóż na noc do lodówki.  

Przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiemInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas