Warzywne pierożki gyoza

Pierożki Gyza
Pierożki Gyzamateriały prasowe

Składniki

na 4 porcje

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 75 g kapusty, drobno posiekanej
  • 75 g marchwi, startej
  • 5 świeżych grzybów shiitake bez trzonów lub pieczarek, drobno posiekanych
  • 45 g niry (chińskiego szczypiorku) lub szczypiorku czosnkowego, szczypiorku zwykłego lub szalotek, drobno posiekanych
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, z pestek winogron lub oliwy z oliwek extra virgin
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 24 krążki ciasta na pierożki gyoza
  • sól morska

Składniki

na dip

  • 50 ml sosu sojowego light lub o obniżonej
  • zawartości soli
  • 50 ml octu ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 225 ml wody
  • shichimi togarashi lub musztarda do podania (opcjonalnie, dla dorosłych)
Zdrowy jak japońskie dziecko
Zdrowy jak japońskie dzieckomateriały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?