Warzywne steki bez mięsa
Posmakują każdemu. Są sycące, pożywne i bardzo zdrowe!
Cukiniowe z piekarnika
Czosnek i cebulę obierz. Cukinie umyj, osusz, zetrzyj na grube wiórki. Odciśnij. Im więcej soku odciśniesz, tym lepiej! Przełóż do miseczki. Kaszę jaglaną zalej w garnku 1 szkl. wody i ugotuj do miękkości (ok. 15 minut). Do malaksera włóż fasolę, czosnek i cebulę. Dodaj olej, sos sojowy oraz przyprawy (do smaku). Zmiksuj na gładko. Do miseczki z cukinią przełóż pastę z fasoli i kaszę jaglaną. W młynku zmiel słonecznik i płatki owsiane. Domieszaj je do masy na kotlety. Przypraw solą i pieprzem. Odłóż na 15 minut, by masa zgęstniała (płatki i słonecznik wchłoną wodę). Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z masy formuj zwilżonymi dłońmi płaskie steki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz je przez 35 minut. Pod koniec pieczenia przełóż łopatką na drugą stronę. Gdy steki będą zarumienione i chrupiące z zewnątrz - są gotowe.
Groszkowe z ciecierzycą
Sposób przygotowania
Ciecierzycę przełóż na sitko i pozostaw tak, by dobrze ociekła. Zagotuj posoloną wodę. Wrzuć groszek, gotuj go do miękkości (3-4 minuty). Odcedź, osącz, odłóż do wystudzenia. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Dymkę oczyść, cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobniutko posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz, listki drobno pokrój. Zimny groszek oraz ciecierzycę rozgnieć dobrze widelcem albo lekko zmiksuj w malakserze (niezbyt dokładnie, bo w piure powinny być wyczuwalne kawałeczki warzyw). Do piure dodaj startą marchewkę, żółtko, dymkę ze szczypiorkiem, bułkę tartą i kolendrę. Masę warzywną przypraw do smaku pastą curry oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Uformuj z niej 8 owalnych steków. Usmaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (po 2-3 minuty z każdej strony.)
Ziemniaczane z migdałami
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj przez 20 minut w posolonym wrzątku. Potem odcedź, od razu przeciśnij przez praskę i odłóż do wystudzenia. Dymkę oczyść, posiekaj (osobno cebulkę i szczypiorek). Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulkę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp przyprawę curry oraz kurkumę, wymieszaj, zdejmij z ognia i studź przez kilka chwil. Piure ziemniaczane przełóż do miseczki. Dodaj cebulkę z czosnkiem oraz przyprawami. Dołóż migdały, jajko, natkę, koperek i szczypiorek (trochę szczypiorku odłóż do dekoracji). Masę przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Wymieszaj. Jeśli jest zbyt rzadka, wsyp jeszcze trochę mielonych migdałów. Z przygotowanej masy uformuj owalne kotlety, spłaszcz je. Od razu wkładaj na rozgrzane klarowane masło. Smaż po ok. 4 minuty z każdej strony. Steki udekoruj resztą szczypiorku.
Brokułowe z kukurydzą
Sposób przygotowania
Odłóż jedno jajko, resztę ugotuj na twardo w lekko posolonej wodzie (ok. 10 minut). Brokuł oczyść, umyj, podziel na różyczki. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj 7-8 minut, aż będą miękkie. Wtedy je odcedź, osącz, odłóż do wystudzenia. Jajka ugotowane na twardo wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz, poczekaj, aż zupełnie wystygną. Różyczki brokułu oraz jajka ugotowane na twardo rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Do masy dodaj starty żółty ser, 2 łyżki bułki tartej i pokruszoną fetę. Wbij odłożone jajko, przemieszaj. Dołóż kukurydzę z puszki oraz sól i pieprz (do smaku). Masę dobrze wymieszaj. Uformuj z niej 8 płaskich owalnych kotletów. Steki lekko oprósz z obu stron bułką tartą. Wkładaj je na rozgrzany olej i smaż na rumiano, od czasu do czasu obracając łopatką. Podawaj np. z ostrym sosem pomidorowym.