Warzywny makaron oraz frytki
Takimi pysznymi daniami możesz zajadać się do woli – bez obawy, że zaszkodzą sylwetce. Mają przecież tak niewiele kalorii!

Cukiniowe spaghetti
Składniki
- 3 średnie cukinie
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- Dodatkowo sos boloński parmezan oraz natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
Cukinie oczyść, umyj, wytrzyj do sucha. Następnie przepuść przez tarkę spiralną (tzw. spiralizer) albo pokrój w plasterki nożem szczelinowym do obierania warzyw, a potem potnij w cieniutkie paseczki. Czosnek obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek. Smaż go przez 1 minutę. Potem dołóż cukiniowy makaron. Smaż dalej, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zmięknie (2-3 minuty). Gotowe cukiniowe spaghetti posól i wyłóż na talerze. Polej np. sosem boloński. Posyp startym parmezanem oraz natką

Batatowe słupki na ostro
Składniki
- 2-3 bataty (ok. 1 kg)
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 6 łyżek oleju
- po 1 płaskiej łyżce suszonego czosnku i mielonej słodkiej papryki
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- sól
- papryczka chili w proszku
Sposób przygotowania
Bataty obierz, pokrój w plasterki, a potem w słupki nie szersze niż 1 cm. Frytki opłucz, potem przełóż do miseczki i zalej zimną wodą. Odstaw na minimum 30 minut. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi z batatów. Potem frytki odcedź, dobrze osusz. Polej olejem. Przemieszaj. Przyprawy i mąkę wymieszaj. Posyp tym frytki. Ponownie je przemieszaj. Rozłóż na blachach przykrytych pergaminem. Piecz ok. 25 minut w temp. 220˚C.