Reklama

Reklama

Warzywny makaron oraz frytki

Takimi pysznymi daniami możesz zajadać się do woli – bez obawy, że zaszkodzą sylwetce. Mają przecież tak niewiele kalorii!

Cukiniowe spaghetti

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • Dodatkowo sos boloński parmezan oraz natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

Cukinie oczyść, umyj, wytrzyj do sucha. Następnie przepuść przez tarkę spiralną (tzw. spiralizer) albo pokrój w plasterki nożem szczelinowym do obierania warzyw, a potem potnij w cieniutkie paseczki. Czosnek obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek. Smaż go przez 1 minutę. Potem dołóż cukiniowy makaron. Smaż dalej, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zmięknie (2-3 minuty). 

Gotowe cukiniowe spaghetti posól i wyłóż na talerze. Polej np. sosem boloński. Posyp startym parmezanem oraz natką

Reklama

Batatowe słupki na ostro

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2-3 bataty (ok. 1 kg)
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju
  • po 1 płaskiej łyżce suszonego czosnku i mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • sól
  • papryczka chili w proszku

Sposób przygotowania

Bataty obierz, pokrój w plasterki, a potem w słupki nie szersze niż 1 cm. Frytki opłucz, potem przełóż do miseczki i zalej zimną wodą. Odstaw na minimum 30 minut. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi z batatów. Potem frytki odcedź, dobrze osusz. Polej olejem. Przemieszaj. Przyprawy i mąkę wymieszaj. Posyp tym frytki. Ponownie je przemieszaj. Rozłóż na blachach przykrytych pergaminem. Piecz ok. 25 minut w temp. 220˚C.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje