Warzywny miszmasz z serem
Oto pomysł na pyszne danie z warzywami. Jeśli chcesz by było mniej kaloryczne gorące kawałki sera połóż na chwilę na ręczniku papierowym, dzięki temu osączysz nadmiar tłuszczu. Danie posyp koperkiem.
Składniki na 4 porcje:
- 75 dag dużych ogórków
- 1-3 cebule
- 50 dag papryki
- 2 łyżki kaparów
- 20 dag sera koziego
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ogórki obrać, przekroić, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i poszatkować drobno. Paprykę umyć, starannie oczyścić, pokroić na kawałki, a kapary odlać na sitku z zalewy.
2. Na rozgrzanej oliwie, podsmażyć cebulę. Dodać do niej ogórki, paprykę, kapary i rodzynki. Doprawić octem, solą, pieprzem i cukrem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 6-8 minut.
3. Wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, szczyptę soli i odrobinę wody, aż powstanie gładka masa. Kozi ser kroić na kawałki, moczyć w cieście i smażyć na złoto na gorącym tłuszczu. Podawać na warzywach.