Wątróbka a la kotlet - przysłała Ja-Nina

15 dkg wątroby wieprzowej; przyprawy (pieprz lub do mięsa smażonego); cebula; magi w płynie; olej do smażenia; 1 jajko; bułka tarta

article cover
INTERIA.PL

Watrobę pokroić w cienkie plastry wielkości schabowego do 1 cm grubości. Następnie plastry położyć na folię a na wierzch posypać przyprawami wg uznania i położyć cieniutkie plastry cebuli. Potem przykryć folią i ubić jak kotlety schabowe. Ważne - nie solić przed smażeniem!

Przygotować jajko i bułkę tartą jak do smażenia schabowych. Moczyć przygotowaną wątrobę w jajku, a następnie w bułce i kłaść na rozgrzany olej. Gdy już obsmażymy plastry z obu stron, to dalej, w czasie smażenia polewamy magi kilka kropli z jednej i drugiej strony. Jeszcze chwilę smażymy.

Spożywamy na świeżo usmażone z surówkami i z innymi dodatkami (np.białe pieczywo, ziemniaki, frytki itd.)

Przepis na jedną osobę. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas