Wątróbka a la kotlet - przysłała Ja-Nina
15 dkg wątroby wieprzowej; przyprawy (pieprz lub do mięsa smażonego); cebula; magi w płynie; olej do smażenia; 1 jajko; bułka tarta
Watrobę pokroić w cienkie plastry wielkości schabowego do 1 cm grubości. Następnie plastry położyć na folię a na wierzch posypać przyprawami wg uznania i położyć cieniutkie plastry cebuli. Potem przykryć folią i ubić jak kotlety schabowe. Ważne - nie solić przed smażeniem!
Przygotować jajko i bułkę tartą jak do smażenia schabowych. Moczyć przygotowaną wątrobę w jajku, a następnie w bułce i kłaść na rozgrzany olej. Gdy już obsmażymy plastry z obu stron, to dalej, w czasie smażenia polewamy magi kilka kropli z jednej i drugiej strony. Jeszcze chwilę smażymy.
Spożywamy na świeżo usmażone z surówkami i z innymi dodatkami (np.białe pieczywo, ziemniaki, frytki itd.)
Przepis na jedną osobę. Smacznego!