Wątróbka na trzy sposoby
W towarzystwie aromatycznych dodatków z delikatną słodką nutką potrafi zaskoczyć wyśmienitym, niebanalnym smakiem!

Gulasz z warzywami i winem
Składniki
- 80 dag wątróbki cielęcej (ew. wieprzowej)
- 2 szalotki
- 3 małe pomidory
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 marchewki
- 100 ml półsłodkiego albo słodkiego wina (np. porto, madera)
- olej do smażenia warzyw
- 2 łyżki klarowanego masła do smażenia wątróbki
- sól l pieprz
- natka do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Wątróbkę wymocz, opłucz, oczyść i pokrój na kawałki. Szalotki obierz, posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Pomidory umyj, osusz, podziel na cząstki. 2. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć marchewki. Smaż 5 minut. Dodaj szalotki i papryki, smaż 10 minut. 3. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzej masło. Wrzuć kawałki wątróbki. Smaż je 2-3 minuty. W środku wątróbka powinna pozostać różowa. Dolej wino. Smaż jeszcze 3-5 minut. 4. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Wątróbkę przełóż na patelnię z warzywami. Dodaj pomidory. Mocno razem podgrzej. Przypraw solą oraz pieprzem. Udekoruj natką.
Sałatka z grzankami

Składniki
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 główka czerwonej sałaty radicchio
- 80 dag wątróbek drobiowych
- 2 cebule
- 6 tostów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól l pieprz
- cukier
- mąka do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Cebule obierz, potnij w plasterki. Posyp solą i szczyptą cukru. Potem podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Kiedy cebula będzie już szklista i miękka, zdejmij ją z ognia. Wystudź. 2. Wątróbki umyj, oczyść, osusz. Większe sztuki pokrój na połówki. Następnie oprósz mąką. Smaż 3-5 minut na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Zdejmij z patelni. Wymieszaj z cebulą i posól do smaku. Obie sałaty umyj, listki osusz, porwij na kawałeczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Utrzyj z masłem. Posmaruj tym tosty. Usmaż je na rumiano z obu stron i porwij na duże kawałki. 3. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki wymieszaj w dużej salaterce. Przypraw do smaku. Musztardę utrzyj z oliwą i miodem. Sałatkę skrop sosem tuż przed podaniem i lekko przemieszaj.

Szaszłyki z boczkiem
Składniki
- 60–70 dag wątróbek drobiowych
- 2 szkl. mleka do moczenia wątróbek
- 8 plasterków wędzonego boczku albo bekonu
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka suszonych płatków papryczki chili
- 2 łyżeczki kolendry
- mielony czarny pieprz
- sól
- Dodatkowo: sałata i cukinia do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Wątróbki przełóż do miseczki. Zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Wymoczone wątróbki opłucz i wytrzyj do sucha. Oliwę wymieszaj z octem, chili oraz kolendrą. Skrop tym wątróbki, przemieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na 2 godziny. 2. Każdy plasterek boczku przekrój wzdłuż na pół. Wątróbki wyjmij z marynaty, dobrze osusz, każdą owiń paskiem boczku. 3. Na długie patyczki nabij owinięte boczkiem wątróbki. Szaszłyki ułóż na blasze. Skrop resztą marynaty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz ok. 20 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika oprósz pieprzem i odrobiną soli. Podawaj na talerzu przykrytym listkami sałaty i plasterkami cukinii. Jako dodatek możesz serwować musztardę miodową.