Wątróbka na trzy sposoby

Gulasz z wątróbką
Gulasz z wątróbką123RF/PICSEL

Gulasz z warzywami i winem

Składniki

  • 80 dag wątróbki cielęcej (ew. wieprzowej)
  • 2 szalotki
  • 3 małe pomidory
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • 100 ml półsłodkiego albo słodkiego wina (np. porto, madera)
  • olej do smażenia warzyw
  • 2 łyżki klarowanego masła do smażenia wątróbki
  • sól l pieprz
  • natka do dekoracji
4 porcji

Sposób przygotowania

Jak usmażyć wątróbkę drobiową?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Sałatka z grzankami

Sałatka z wątróbką
Sałatka z wątróbką123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 główka czerwonej sałaty radicchio
  • 80 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 6 tostów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól l pieprz
  • cukier
  • mąka do oprószenia
6 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Wątróbka cielęca z jabłkamiINTERIA.TVInteria.tv
Szaszłyki z boczkiem
Szaszłyki z boczkiem123RF/PICSEL

Szaszłyki z boczkiem

Składniki

  • 60–70 dag wątróbek drobiowych
  • 2 szkl. mleka do moczenia wątróbek
  • 8 plasterków wędzonego boczku albo bekonu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonych płatków papryczki chili
  • 2 łyżeczki kolendry
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • Dodatkowo: sałata i cukinia do dekoracji
4 porcji

Sposób przygotowania

Jak usmażyć wątróbkę drobiową?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?