Reklama

Reklama

Wątróbka na trzy sposoby

W towarzystwie aromatycznych dodatków z delikatną słodką nutką potrafi zaskoczyć wyśmienitym, niebanalnym smakiem!

Gulasz z warzywami i winem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 80 dag wątróbki cielęcej (ew. wieprzowej)
  • 2 szalotki
  • 3 małe pomidory
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • 100 ml półsłodkiego albo słodkiego wina (np. porto, madera)
  • olej do smażenia warzyw
  • 2 łyżki klarowanego masła do smażenia wątróbki
  • sól l pieprz
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Wątróbkę wymocz, opłucz, oczyść i pokrój na kawałki. Szalotki obierz, posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Pomidory umyj, osusz, podziel na cząstki. 

2. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć marchewki. Smaż 5 minut. Dodaj szalotki i papryki, smaż 10 minut. 

3. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzej masło. Wrzuć kawałki wątróbki. Smaż je 2-3 minuty. W środku wątróbka powinna pozostać różowa. Dolej wino. Smaż jeszcze 3-5 minut. 

4. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Wątróbkę przełóż na patelnię z warzywami. Dodaj pomidory. Mocno razem podgrzej. Przypraw solą oraz pieprzem. Udekoruj natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje