Wątróbka z warzywami
Zdobędzie serca smakoszy!
Składniki:
- 50 dag wątróbki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 papryki
- 6 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- pól szklanki mąki
- olej
- szczypta tymianku
- sól pieprz
Przygotowanie:
1 Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz, pokrój. Możesz też pokrojone w kostkę ugotować na parze. Paprykę pokrój w cząstki. W naczyniu żaroodpornym układaj paprykę, ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polej olejem, posyp tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekaj przez 30 minut w temp. 180°C.
2. Wątróbkę umyj, oczyść, pokrój w cząstki. Obtocz w mące, smaż na rozgrzanym oleju 3 minuty z każdej strony. Osobno usmaż cebulę pokrojoną w kostkę. W naczyniu ułóż zapiekane warzywa, na nich ułóż wątróbkę. Podawaj z chlebem.