Wbij do garnka z rosołem. Wyciągnie szumowiny jak magnes
Gotowanie klarownego rosołu to sztuka, która wymaga cierpliwości i precyzji, ale efekt kulinarny jest tego wart. W niejednym domu urasta to do rangi kuchennego rytuału. Świeży, aromatyczny rosół bez szumowin to prawdziwy rarytas, który zachwyci kubki smakowe i sprawi, że będziesz chciał się delektować nim nie tylko podczas niedzielnego obiadu. Jak pozbyć się szumowin z rosołu? Wykorzystaj prosty trik.
Spis treści:
Idealny rosół jest klarowny
Oto domowa zupa, którą z powodzeniem można podawać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jej przygotowanie wymaga jednak przestrzegania kilku zasad, które zagwarantują kulinarny sukces. Klarowność rosołu to nie tylko kwestia estetyki. Odpowiednio przyrządzony jest nie tylko bardziej apetyczny, ale też delikatniejszy i bardziej wyrafinowany w smaku.
Wielu kucharzy odławia szumowiny podczas gotowania przy pomocy łyżki cedzakowej. Nie jest to błąd, ale zabiera dużo czasu. Jako dość mozolna czynność potrafi odebrać całą frajdę z przyrządzania kultowej w polskich kulinariach zupy. Sprytne sposoby pozwolą pominąć ten etap.
Jakie mięso na rosół? Jeden błąd dołoży ci pracy
Zapewne najpopularniejszy jest rosół drobiowy, niektórzy decydują się na mięso wołowe. Przede wszystkim musisz jednak pamiętać, by nigdy nie gotować rosołu na zamrożonym mięsie. Jeśli wyjmujesz je z zamrażarki, zadbaj o to, by rozmroziło się całkowicie i uzyskało temperaturę pokojową. Z lodowatego mięsa wydziela się bowiem więcej szumowin, które odbiorą urok nawet najlepszej recepturze.
Jak zrobić rosół, aby był klarowny? Podwójne gotowanie
Musisz nastawić się na to, że idealny rosół wymaga długiego gotowania. Droga na skróty nie przysienie w jego przypadku wybitnych doznań smakowych. W celu zrobienia klarownego rosołu zastosuj metodę podwójnego gotowania. Na czym polega?
Mięso zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie wylej płyn, opłucz mięso i wlej czystą wodę. Wtedy możesz zacząć gotowanie właściwe. W ten sposób zredukujesz ilość szumowin w rosole do minimum.
Nie wszyscy kucharze znają ten trik
Mimo wszystko zawsze może się zdarzyć, że podczas gotowania na powierzchni rosołu zobaczysz niechcianą pianę z szumowinami. Wstrzymaj się z sięgnięciem po łyżkę cedzakową. Zamiast tego wbij do gorącego rosołu białko jajka.
Nie wpłynie w żaden sposób na smak bulionu. Gdy rozpocznie proces ścinania, białko będzie absorbować szumowiny. Po chwili wystarczy je wyłowić jednym ruchem łyżki. Warto pamiętać, że jest to również sprawdzony sposób na przesolony lub zbyt tłusty rosół.