Kilka sztuk dziennie wystarczy. Uruchomią spalanie tłuszczu na najwyższych obrotach
Oprac.: Joanna Leśniak
Orzechy brazylijskie po rozgryzieniu charakteryzują się gładką konsystencją i słodkawym smakiem. Mimo że w ich składzie dominuje tłuszcz, sprzyjają pracy jelit i odchudzaniu. Wypełnione są także innymi cennymi substancjami, które czynią z nich wartościowy element diety. Gdy poznasz właściwości orzechów brazylijskich nieco dokładniej, nie będziesz się dziwić, dlaczego są nazywane „brazylijskim złotem”.
Spis treści:
Garść ciekawostek o egzotycznych orzechach
Choć rosną na jednym z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej, zwanym orzesznicą brazylijską lub wyniosłą, i przybywają do nas z odległych zakątków świata, znalezienie ich na sklepowych półkach nie jest obecnie żadnym problemem. Zapoznanie się z nimi warto zacząć od informacji, że orzechy brazylijskie tak naprawdę pod kątem botanicznym zaliczają się do nasion.
Nie tylko ludzie należą do grona ich fanów. W ich ojczyźnie zajadają się nimi aguti — niewielkie gryzonie. Przepadają za orzechami tak bardzo, że niejednokrotnie zakupują je w ziemi, tworząc smakowite zapasy. Niestety, z pamięcią u nich nie najlepiej i nie zawsze są w stanie powrócić do swojej skrytki. W ten sposób jednak kolejne drzewo ma szansę na wykiełkowanie.
Sprawdź też: Jajko w koszulce wygląda i smakuje obłędnie. Z tą techniką zrobisz je bez żadnego problemu
Właściwości orzechów brazylijskich
Zaledwie kilka sztuk dziennie wystarczy, by wzbogacić swój jadłospis o niezbędne składniki odżywcze. Orzechy brazylijskie dodawać można do głównych posiłków lub traktować jako przekąskę. Znane są z korzystnego wpływu na pracę mózgu, układu krążenia oraz układu odpornościowego. Nie wszyscy jednak utożsamiają je z produktem wspierającym jelita, proces odchudzania, a także tarczycę. Czas rozszerzyć swoje żywieniowe horyzonty. Ile orzechów brazylijskich dziennie zjadać, by korzystać z ich potencjału? Specjaliści wskazują, że optymalna ilość to 30 g, co odpowiada pięciu-siedmiu sztukom.
Produkt bogaty w selen
Mówiąc o zaletach jedzenia orzechów brazylijskich, zazwyczaj w pierwszej kolejności porusza się obecność dużej ilości selenu w ich składzie. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego działania tarczycy. Zaburzenia w jej funkcjonowaniu skutkują bowiem licznymi problemami — od kłopotów z utrzymaniem właściwej wagi ciała, poprzez złe samopoczucie, aż do kiepskiego stanu skóry, paznokci i włosów. Co więcej, selen jest niezbędny dla budowania mocnej odporności, wykazuje też działanie antyoksydacyjne.
Zajadaj dla obniżenia poziomu cukru i cholesterolu
Orzechy brazylijskie należą do jednych z najzdrowszych orzechów pod kątem zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Palmę pierwszeństwa odbierają im jedynie orzechy włoskie. W ich składzie wyodrębnia się kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają utrzymywanie w ryzach poziomu cholesterolu.
Dbają o zdrowie serca, naczyń krwionośnych i całego układu krążenia. Jednocześnie sprzyjają obniżaniu glukozy we krwi. Łącząc to z niskim indeksem glikemicznym (IG=10) i brakiem ryzyka gwałtownych wahań poziomu cukru, stają się zdrową przekąską dla cukrzyków.
Tłuste orzechy pomogą w odchudzaniu
Może brzmieć to nieco zaskakująco. Orzechy brazylijskie są kaloryczne, ale jedzone z umiarem będą sprzyjać w dbaniu o zgrabną sylwetkę. Zdrowe tłuszcze w nich zawarte uruchamiają w ciele procesy, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Pożegnasz napady głodu wynikające ze skoków cukru, wspomożesz tarczycę, ale na tym nie koniec. Orzechy stanowią bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który z jednej strony zapewnia uczucie sytości, a z drugiej wymiata z jelit resztki pokarmowe i przyspiesza przemianę materii.
Jak jeść orzechy brazylijskie?
Włączając je do diety, przysłużysz się swojej pamięci i koncentracji. Witamina E obecna w orzechach brazylijskich spowalnia procesy starzenia, potas reguluje pracę mięśni, żelazo zapobiega anemii, a cynk sprzyja kondycji skóry, włosów i paznokci. Zastanawiasz się, do czego pasują orzechy brazylijskie?
Mogą stać się uzupełnieniem szykownej deski serów. Na co dzień dorzucisz je do owocowych i warzywnych sałatek. Mimo że pasują do deserów, lepiej będzie włączyć je do przepisu na bogatą w składniki odżywcze owsiankę. Kilka sztuk dodawaj do wytrawnych dań obiadowych — orzechy brazylijskie świetnie korespondują z ostrymi przyprawami.