Reklama

Reklama

We wtorek skuś się na sernik

Krakowski, z rodzynkami albo bez, na zimno, z białą czekoladą, z owocami zatopionymi w galaretce. Sernik można przygotować na wiele sposobów, nawet bez użycia... sera - weganom zastąpić go może tofu. We wtorek przypada Międzynarodowy Dzień Sernika.

Jak podaje internetowy kalendarz świąt nietypowych, ciasto to podawano już starożytnym olimpijskim atletom, a do Polski sernik sprowadził sam król Jan III Sobieski. Dziś wypiek ten cieszy się popularnością nie tylko w kraju nad Wisłą.

Reklama

Wielbiciele sernika nawet przy świątecznym stole - na którym nie powinno go zabraknąć i gdzie nie odmawia się kolejnej porcji ciasta, nawet gdy w brzuchu brakuje już na niego miejsca - dyskutują na temat rodzynek, bowiem jedni wolą to ciasto z dodatkiem suszonych winogron, inni je wydłubują.

Wariacji na temat sernika jest całe mnóstwo. Od klasycznego sernika krakowskiego z tzw. kratką, lukrem i skórką pomarańczową na wierzchu oraz rodzynkami w środku ciasta na kruchym spodzie, poprzez te z dodatkiem białej czekolady, która osłodzi ser zamiast cukru i nada mu kremowej konsystencji, również owoców - typu maliny, borówki czy brzoskwinie - zatopionych w galaretce, która zdobi serową masę na spodzie z biszkoptów.

Sernik jest ciastem, które może być pieczone, jednak ten na zimno można przygotować np. na bazie serków homogenizowanych i żelatyny, które tężeją w lodówce.

Sernik można zrobić też w stylu wytrawnym, a co! Ciasto o nazwie "deska serów" polecają "Dziewczyny z wypiekami", czyli Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat. Do przygotowania tego dziwnego, tzn. wytrawnego, ciasta potrzebne będą takie sery, jak gorgonzola i lazur. Co ciekawe, galaretkę do tego ciasta robi się na czerwonym, wytrawnym winie. W niej zatapia się gruszki. Tym sposobem sernik ten można zaserwować zamiast na deser, to na kolację!

A na deser sernik bez... sera. Autorką pomysłu na tzw. tofurnik, czyli sernikowe ciasto na bazie wegańskiego przysmaku, tofu, jest Marta Dymek z Jadłonomi.

Z kolei Daria Ładocha w swojej książce "Nowoczesna kuchnia polska" zachęca do zrobienia tego ciasta na bazie orzechów nerkowca i mleka kokosowego. Wcześniej orzechy namaczamy w wodzie, by - po odsączeniu - zblendować je na gładki krem. Do nich dodajemy tylko oddzielającą się stałą masę z mleka kokosowego oraz cukier trzcinowy. W ten sposób otrzymujemy masę serową do sernika bez sera.

We wtorek przypada również Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. Z tej okazji może warto osłodzić swojemu przyjacielowi to podwójne święto i zaprosić go na ciasto do kawiarni albo podjąć go domowym wypiekiem? 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje