Wegańska lazania z tofu

Sztandarowe danie włoskiej kuchni, lazanię możemy przyrządzić również w wersji wegańskiej. Mielone mięso zastępujemy tu tofu, dajemy sporo przypraw i pomidorów.

Lazania wegańska
Lazania wegańska123RF/PICSEL

Tofu to bogate źródło pełnowartościowego białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B. Wartość kaloryczna tofu w 100 gramach to około 80-100 kcal. Tofu jest polecane diabetykom, osobom zmagającym się z anemią i alergikom.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy, do sosu z tofu: 450 g tofu, 3 łyżki oleju roślinnego, posiekaną cebulę, 3 łodygi selera, 2 posiekane marchewki, łyżkę soli, 60 ml sosu sojowego, 50 g brązowego cukru, cukru trzcinowego lub syropu klonowego, 3 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki suszonej bazylii, 2 łyżki suszonego oregano, 1/2 łyżki mielonej czerwonej papryki, 3 opakowania (3 x 750 ml) pomidorów pokrojonych w kostkę, sól i pieprz. Oprócz tego: 12 płatów makaronu lasagne, 1 bakłażan, w plasterkach, 120 g wegańskiej mozarelli.

Mielimy tofu w robocie kuchennym lub rozdrabniamy widelcem, odkładamy. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekane: cebulę, seler i marchew, solimy. Smażymy około 15 minut na średnim ogniu, aż zmiękną warzywa.

Dodajemy pokruszone tofu, sos sojowy, brązowy cukier, czosnek, bazylię, oregano, pieprz, pomidory, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy przez 45 minut.

Zdejmujemy pokrywkę z garnka i gotujemy jeszcze przez 30 minut, aż sos uzyska gęstą konsystencję.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. W rondlu z wrzącą, osoloną wodą gotujemy makaron al dente. Płuczemy makaron pod zimną wodą, a następnie kropimy płaty lekko oliwą.

W naczyniu do pieczenia o wymiarach 33 cm x 23 cm wykładamy część sosu. Przykrywamy płatami lasagne. Dodajemy kolejną część sosu i przykrywamy kolejną warstwą lasagne. Na przedostatniej warstwie sosu układamy rząd plasterków bakłażana. Przykrywamy makaronem. Dodajemy pozostały sos i posypujemy całość wegańską mozzarellą.

Pieczemy przez około 45 minut. Podajemy na gorąco. (PAP Life)

Smażone tofu z pak choyInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas