Wegańska zupa dyniowa z gruszką
W nadchodzące chłodne dni warto wypróbować przepis na pikantną rozgrzewającą zupę. Jest trochę ostra, trochę słodka, idealna, by dodać energii każdemu jesienną porą. Zupa z dyni cukrowej o ciemnopomarańczowym kolorze pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki
1 dynia cukrowa
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 gruszka
2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki kminku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
sos Sriracha (ostry sos chilli)
pestki z dyni
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dużą metalową łyżką wybierz miąższ i nasiona. Za pomocą ostrego noża potnij dynię w łódeczki o grubości 2,5 cm. Umieść kawałki dyni na blasze wyłożonejj folią. Skrop dynię oliwą z obu stron. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj kawałki dyni przez 25-30 minut aż będą miękkie.
Wyjmij dynię z piekarnika. Odetnij skórki i wrzuć obraną dynię do blendera. Dodaj obraną gruszkę, mleko kokosowe, bulion oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Zupę podawaj skropioną sosem Sriracha i posypaną pestkami dyni.