Wegańska zupa dyniowa z gruszką

W nadchodzące chłodne dni warto wypróbować przepis na pikantną rozgrzewającą zupę. Jest trochę ostra, trochę słodka, idealna, by dodać energii każdemu jesienną porą. Zupa z dyni cukrowej o ciemnopomarańczowym kolorze pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.

zupa z dyni
zupa z dyni© Photogenica

Składniki

dynia
© Photogenica

1 dynia cukrowa

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

1 gruszka

2 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka papryki

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki czosnku w proszku

½ łyżeczki kminku

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

sos Sriracha (ostry sos chilli)

pestki z dyni

Wykonanie

pokrojona dynia
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dużą metalową łyżką wybierz miąższ i nasiona. Za pomocą ostrego noża potnij dynię w łódeczki o grubości 2,5 cm. Umieść kawałki dyni na blasze wyłożonejj folią. Skrop dynię oliwą z obu stron. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj kawałki dyni przez 25-30 minut aż będą miękkie.

dynia zupa
© Photogenica

Wyjmij dynię z piekarnika. Odetnij skórki i wrzuć obraną dynię do blendera. Dodaj obraną gruszkę, mleko kokosowe, bulion oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Zupę podawaj skropioną sosem Sriracha i posypaną pestkami dyni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas