Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Składniki
- 7 suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 puszki białej fasoli
- 100 ml zimnej wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 cebule
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć na niego pokrojoną w kostkę cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu i smaż, aż cebula mocno się zrumieni. Przed dodaniem do reszty składników wyjmij z cebuli listki laurowe i ziele angielskie. Fasolę z dodatkiem wody i sosu sojowego dokładnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane śliwki kalifornijskie oraz usmażoną cebulę. Całość wymieszaj do połączenia wszystkich składników. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym.