Wegańskie ciasto dyniowe na jesienne wieczory
Sezon dyniowy w pełni, więc warto skorzystać z przepisu na dyniowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Dlaczego ten przepis jest wyjątkowy? Ponieważ łączy w sobie kruchy spód i puszysty, kremowy farsz dyniowy.
Składniki na ciasto:
2 szklanki płatków owsianych
½ szklanki posiekanych daktyli
1/3 kostki masła migdałowego
szczypta soli morskiej
2 łyżki dowolnego mleka roślinnego
Farsz:
400 ml puree z dyni
2/3 szklanki orzechów nerkowca
½ szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
półtorej łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki ziela angielskiego
szczypta mielonych goździków
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Jak zrobić puree z dyni?
Niedużą dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami i pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej do miękkości. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować do otrzymania puree. Można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub 5 dni.
Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty natrzyj odrobiną oleju. Z płatków, daktyli, masła migdałowego, soli i mleka ugnieć ciasto. Wylep ciastem formę. Wszystkie składniki na farsz zmiksuj w blenderze na bardzo gładką masę. Wylej mieszaninę na ciasto. Uważaj aby równomiernie ją rozprowadzić. Zapiekaj przez 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 25 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia. Ciasto można podawać z gałką wegańskich lodów.