Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską

Wyjątkowe świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka
Świąteczne ciasteczkamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Ciasto:

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinnym, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.

Nadzienie:

Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i miksujemy. Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym, ciasto składamy na pół przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy. Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.

Smarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 15-19 minut.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas