Reklama

Reklama

​Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami "pepperoni" i salsą z sera naciowego i papryki

Chrupiąca bułka, prażona cebulka i kiełbaska pepperoni polana pysznym sosem. Brzmi naprawdę dobrze, prawda? Dla wszystkich wielbicieli kuchni typu fast food mamy dobrą nowinę - w domu również możemy przygotować wiele pyszności, które smakiem nie będą odbiegać od posiłków zamówionych w restauracji.

Wegańskie kiełbaski pepperoni

Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekany
  • po 1 łyżeczce: ziarn kuminu i kopru włoskiego
  • 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce: tymianku, wędzonej papryki, ostrej papryki, płatków chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 duża szklanka glutenu w proszku
  • szczypta soli Salsa:
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • garść świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • bułki do hot dogów
  • kilka ogórków kiszonych/konserwowych
  • prażona cebulka
  • Sos Street Food do Hot Dogów i Parówek Roleski

Reklama

Sposób przygotowania: 

1. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy ziarna kuminu i kopru włoskiego. Prażymy 1-2 minuty, zdejmyjemy z ognia.

2. Piekarnik nagrzewamy do 165 st.C.

3. W kielichu blendera umieszczamy cieciorkę, podsmażone wcześniej składniki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, wodę gazowaną i resztę przypraw (oprócz glutenu). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy gluten i blendujemy, aż powstanie gęste, zwarte “ciasto".

4. Przygotowujemy kilka kawałków folii aluminiowej i nacieramy je olejem. Dzielimy masę na osiem równych części i każdą formujemy na kształt podłużnych kiełbasek. Kolejno zawijamy je w folię aluminiową, zawijając również końcówki.

 5. Wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i odwijamy z folii.

Salsa:

1.Siekamy drobno seler, paprykę i kolendrę.

2.Wsypujemy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.

3.Dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

Bułki do hot dogów lekko rumienimy w piekarniku. Ogórki kroimy w plastry. Parówki można jeszcze zrumienić na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, smarujemy sosem np. Street Food do Hot Dogów i Parówek Roleski. Wkładamy parówki, dodajemy 3-4 łyżki salsy, smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje