Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami "pepperoni" i salsą z sera naciowego i papryki
Chrupiąca bułka, prażona cebulka i kiełbaska pepperoni polana pysznym sosem. Brzmi naprawdę dobrze, prawda? Dla wszystkich wielbicieli kuchni typu fast food mamy dobrą nowinę - w domu również możemy przygotować wiele pyszności, które smakiem nie będą odbiegać od posiłków zamówionych w restauracji.
Wegańskie kiełbaski pepperoni
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy ziarna kuminu i kopru włoskiego. Prażymy 1-2 minuty, zdejmyjemy z ognia.
2. Piekarnik nagrzewamy do 165 st.C.
3. W kielichu blendera umieszczamy cieciorkę, podsmażone wcześniej składniki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, wodę gazowaną i resztę przypraw (oprócz glutenu). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy gluten i blendujemy, aż powstanie gęste, zwarte “ciasto".
4. Przygotowujemy kilka kawałków folii aluminiowej i nacieramy je olejem. Dzielimy masę na osiem równych części i każdą formujemy na kształt podłużnych kiełbasek. Kolejno zawijamy je w folię aluminiową, zawijając również końcówki.
5. Wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i odwijamy z folii.
Salsa:
1.Siekamy drobno seler, paprykę i kolendrę.
2.Wsypujemy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
3.Dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
Bułki do hot dogów lekko rumienimy w piekarniku. Ogórki kroimy w plastry. Parówki można jeszcze zrumienić na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, smarujemy sosem np. Street Food do Hot Dogów i Parówek Roleski. Wkładamy parówki, dodajemy 3-4 łyżki salsy, smacznego!