Wegańskie lody dla ochłody
"Sam Gomułka wyszedł z wody, żeby zjeść Bambino lody" - zachwalali kiedyś swój towar sprzedawcy nad morzem. Cóż, nie ma już dzisiaj takich lodziarzy, ale lody wciąż jemy dla ochłody. Anna Lewandowska proponuje "domowe lody wegańskie".
"Lody dla ochłody! Domowe lody wegańskie" - zachęca na swoim profilu żona naszego najlepszego piłkarza Roberta Lewandowskiego.
Potrzebne składniki to: szklanka śmietany kokosowej/gęstego mleczka kokosowego, 1/3 szklanki orzechów nerkowca (namocz wcześniej przez 4 godziny), 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki miękkich daktyli (np. Medjool), 2 łyżki Lio Shake Szpinak, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania: "Namoczone i odcedzone nerkowce zblenduj w mikserze na jednolitą masę wraz z daktylami i mlekiem kokosowym. Dodaj pozostałe składniki i powtórz proces blendowania. Wlej do foremek w jakich chcesz uzyskać lody i włóż na noc do zamrażalnika" - poleca Anna Lewandowska. (PAP Life)
autor: Zbigniew Krzyżanowski