Wegańskie lody dla ochłody

"Sam Gomułka wyszedł z wody, żeby zjeść Bambino lody" - zachwalali kiedyś swój towar sprzedawcy nad morzem. Cóż, nie ma już dzisiaj takich lodziarzy, ale lody wciąż jemy dla ochłody. Anna Lewandowska proponuje "domowe lody wegańskie".

Lody wegańskie
Lody wegańskie123RF/PICSEL

"Lody dla ochłody! Domowe lody wegańskie" - zachęca na swoim profilu żona naszego najlepszego piłkarza Roberta Lewandowskiego.

Potrzebne składniki to: szklanka śmietany kokosowej/gęstego mleczka kokosowego, 1/3 szklanki orzechów nerkowca (namocz wcześniej przez 4 godziny), 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki miękkich daktyli (np. Medjool), 2 łyżki Lio Shake Szpinak, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania: "Namoczone i odcedzone nerkowce zblenduj w mikserze na jednolitą masę wraz z daktylami i mlekiem kokosowym. Dodaj pozostałe składniki i powtórz proces blendowania. Wlej do foremek w jakich chcesz uzyskać lody i włóż na noc do zamrażalnika" - poleca Anna Lewandowska. (PAP Life)

autor: Zbigniew Krzyżanowski

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas