Wegetariańskie burgery

Lekkie i smaczne.

Składniki

  • 3 puszki ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 czerwone buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • po 2 łyżeczki kminku, oregano,
  • mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 tost
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Buraki gotuj we wrzątku godzinę, przestudź je, polewając zimną wodą i obierz. Cebulę oraz czosnek obierz. Ciecierzycę odcedź, odłóż 1/4, do reszty dodaj cebulę, czosnek, buraki i tost. Zmiksuj, dodaj wszystkie przyprawy, mąkę i 1/4 szkl. wody. Dołóż odłożoną ciecierzycę. Dobrze wyrób masę. 

2. Uformuj 12 burgerów. Smaż je na oleju przez 5-7 minut, obracając. Podawaj np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje