Wegetariańskie burgery
Lekkie i smaczne.

Składniki
- 3 puszki ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 czerwone buraki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- po 2 łyżeczki kminku, oregano,
- mielonej kolendry
- 1 łyżeczka chili
- 4 łyżeczki mąki pszennej
- 1 tost
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Buraki gotuj we wrzątku godzinę, przestudź je, polewając zimną wodą i obierz. Cebulę oraz czosnek obierz. Ciecierzycę odcedź, odłóż 1/4, do reszty dodaj cebulę, czosnek, buraki i tost. Zmiksuj, dodaj wszystkie przyprawy, mąkę i 1/4 szkl. wody. Dołóż odłożoną ciecierzycę. Dobrze wyrób masę. 2. Uformuj 12 burgerów. Smaż je na oleju przez 5-7 minut, obracając. Podawaj np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.