Wegetariańskie burgery – przygotuj je sam!

Wegateriańskie burgery - świetnie wyglądają i smakują!
Wegateriańskie burgery - świetnie wyglądają i smakują!materiały prasowe

Burgery z cieciorki

Składniki na kotlety:

  • 1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen)
  • 1 jajko
  • posiekana pietruszka i szczypiorek
  • garść kaparów
  • garść pokruszonego sera pleśniowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • ¼ szklanki bułki tartej  
  • łyżeczka octu ryżowego

Dodatki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 malinowy pomidor
  • liście rukoli
  • kiełki 
  • młoda cukinia
  • 2 bułki pełnoziarniste

Składniki na sos ziołowy:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • posiekana pietruszka, koperek i  szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Burgery z bakłażana

Składniki na kotlety:

  • 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
  • 125 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek parmezanu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki pikantnej papryki w proszku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka rozmarynu

Dodatki:

  • liście zielonej sałaty
  • garść rukwi wodnej 
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 3 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 bułki pełnoziarniste 

Przygotowanie:

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?