Reklama

Reklama

Wegetariańskie curry

Pożywna i aromatyczna alternatywa dla mięsnego curry. Z kostką sojową lub tofu, mięsożercy nie poczują różnicy.


Składniki

  • 1 opakowanie kostki sojowej lub tofu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • groszek cukrowy
  • imbir
  • czosnek
  • sos sojowy
  • syrop klonowy (lub miód)
  • kurkuma
  • słodka papryka

Kostkę sojową zalej bulionem i odstaw, aż zmięknie. Jeżeli używasz tofu, pokrój je na drobne kawałki.

W woku lub głębokim garnku rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekany czosnek i imbir, dodaj przyprawy. Smaż, aż zaczną pachnieć bardzo intensywnie.

Do patelni dorzuć kostkę sojową lub tofu. Osmaż, polewając sosem sojowym i słodkim syropem. Gdy ściemnieje, dodaj groszek. Całość podlej bulionem i zagotuj.

Gotowe curry posyp świeżą kolendrą i sezamem. Podawaj z sypkim ryżem.

***

Zobacz także:

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

Reklama






INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: curry

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje