Węgierska zapiekanka z kapusty
Doskonały sposób na kapustę.
Składniki:
- 150 g ryżu
- Sól
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 250 g kabanosów
- 1 łyżka oleju
- 850 g kapusty kiszonej
- 1-2 łyżeczki majeranku
- Czarny pieprz
- Słodka papryka
- 5 jajek
- 300 kwaśnej śmietany
- 75 g bagietki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać kapustę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem, dusić 5 minut. Kabanosy pokroić w plasterki. Po pięciu minutach również dodać.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Ryż zmieszać z kapustą, nałożyć do formy, posypać grzankami, zalać śmietaną z jakami. Piec w 200 st. C przez 40 minut.