Węgierska zapiekanka z kapusty

Doskonały sposób na kapustę.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • Sól
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 250 g kabanosów
  • 1 łyżka oleju
  • 850 g kapusty kiszonej
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • Czarny pieprz
  • Słodka papryka
  • 5 jajek
  • 300 kwaśnej śmietany
  • 75 g bagietki
  • 1 łyżka masła

 Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać kapustę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem, dusić 5 minut. Kabanosy pokroić w plasterki. Po pięciu minutach również dodać.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Ryż zmieszać z kapustą, nałożyć do formy, posypać grzankami, zalać śmietaną z jakami. Piec w 200 st. C przez 40 minut.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas