Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach?

Leczo to szybkie i sycące danie jednogarnkowe
Leczo to szybkie i sycące danie jednogarnkowe123RF/PICSEL

Czym jest leczo?

Zobacz również:

    Jak dosmakować potrawę?

    • Cukier i cytryna - odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytrynu oraz łyżeczka cukru pozwalają uzyskać wyważony balansu smaku słodkiego oraz kwaśnego, który ma wpływ na efekt.
    • Świeże zioła - to prawdziwi sprzymierzeńcy dobrego leczo. Miłośnicy potrawy chętniej doprawiają ją posiekanym koperkiem, natką pietruszki, estragonem oraz miętą.
    • Zioła suszone - aromatyczna mieszanka ususzonych ziół prowansalskich podbije smak składników tworzących leczo. Kucharze doradzają, by sięgnąć po bułgarską czubricę, bazylię, suszony majeranek, tymianek oraz czosnek niedźwiedzi.
    • Czerwone wino - ten rodzaj trunku wyróżnia się sporą zawartością alkoholu oraz obecnością garbników. To właśnie połączenie tych dwóch czynników nadaje daniu lekkości oraz działa "odtłuszczająco", sprawiając, że leczo staje się łatwiejsze do strawienia.

    Klasyczne leczo - przepis

    Papryka odgrywa ważną rolę w tradycyjnym leczo
    Papryka odgrywa ważną rolę w tradycyjnym leczo123RF/PICSEL
    • 2 żółte papryki
    • 2 czerwone papryki
    • 1 zielona papryka
    • 6 pomidorów malinowych
    • 400 g passaty pomidorowej
    • 3 średnie cebule
    • 5 ząbków czosnku
    • 200 g kiełbasy
    • 3 łyżki oleju
    • 1 garść świeżego lub suszonego oregano
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
    • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
    • sól i pieprz do smaku
    1. Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli na sporej wielkości kostkę. Można sięgnąć po zwykłą, albo wybrać cukrową - wtedy leczo wyjdzie bardziej słodkie i delikatne, a smak warzywa będzie mniej wyczuwalny.
    2. Średniej wielkości garnek ustawiamy na włączonym palniku, wlewamy olej i pozwalamy się mu nagrzać. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, dodajemy cebulę i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
    3. W trakcie smażenia cebuli kroimy czosnek i kiełbasę na cienkie plasterki. Dodajemy do garnka i podgrzewamy razem przez 10 minut bez przykrywki.
    4. Papryki myjemy pod wodą, osuszamy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy je w paski lub kostkę - wedle uznania. Tak przygotowane warzywo umieszczamy w garnku. To także dobry moment na wzbogacenie dania o cukinię, pieczarki lub bakłażana.
    5. Gotujące się składniki doprawiamy papryką wędzoną i ostrą, a także dolewamy passatę pomidorową. Przykrywamy garnek, zmniejszamy moc palnika i dusimy przez 25 minut.
    6. Podczas duszenia leczo zabieramy się za przygotowanie ostatniego składnika - pomidorów malinowych. Obieramy je ze skórki, kroimy na większe kawałki i mieszamy w miseczce z solą, pieprzem oraz oregano.
    7. Po upływie 25 minut, kiedy papryka zmięknie, dodajemy do garnka pomidory. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy bez przykrywki przez 5 minut.
    8. Gotowe danie podajemy solo, w towarzystwie świeżego pieczywa, ryżu lub ulubionej kaszy. Smacznego!
    Przepis na ekspresowe leczoInteria KulinariaInteria Kulinaria