Odżywczy amarantus: Jak gotować i z czym podawać najzdrowsze zboże XXI wieku?

Ziarna amarantusa wykorzystamy do dań słodkich i wytrawnych
Ziarna amarantusa wykorzystamy do dań słodkich i wytrawnych123RF/PICSEL
  • Amarantus pochłania dwa razy więcej dwutlenku węgla niż inne gatunki roślin.
  • Nasiona rośliny zawierają kwas foliowy, który zapobiega problemom z utrzymaniem ciąży, a także wspiera prawidłowy i zdrowy rozwój płodu.
  • Lekarze oraz dietetycy zachęcają, by amarantus do codziennego jadłospisu włączyły także osoby zestresowane, przemęczone oraz zauważające powtarzające się problemy z pamięcią oraz koncentracją.

Charakterystyka amarantusa

Właściwości zdrowotne i odżywcze

Amarantus można spożywać w okresie ciąży
Amarantus można spożywać w okresie ciąży123RF/PICSEL

Jak ugotować amarantus?

Amarantusanka z dodatkami

Amarantusanka świetnie zastąpi tradycyjną owsiankę
Amarantusanka świetnie zastąpi tradycyjną owsiankę123RF/PICSEL
  • 50 g ziarna amarantusa
  • 250 ml mleka
  • 50 g mrożonych lub świeżych borówek
  • 3 suszone daktyle
  • 1 duży banan
  • 1,5 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  1. Amarantus dokładnie wypłucz na sitku pod letnią i bieżącą wodą.
  2. Przygotuj rondelek z grubszym dnem i wlej do niego ulubione mleko. Doprowadź do wrzenia, a następnie wsyp amarantus.
  3. Do mieszanki dodaj pokrojone drobno daktyle, połowę rozgniecionego widelcem banana oraz cukier waniliowy, cynamon i sól.
  4. Gotuj całość na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Amarantusanka jest gotowa po całkowitym wchłonięciu mleka przez ziarna.
  6. Ciepłą przekąskę przełóż do miseczki i udekoruj resztą banana. Polej jogurtem greckim i borówkami zmiksowanymi z 3 łyżkami ciepłej wody. Smacznego!

Możliwe efekty uboczne

Owsianka na dwa sposoby - świetny sposób na śniadanieInteria KulinariaInteria Kulinaria