Wekuj na później

Ugotowaną zupkę, warzywny przecier czy jarzynkę z mięskiem możesz przechować kilka dni dłużej, jeśli je zapasteryzujesz. W tym celu przygotowaną potrawę podziel na niewielkie porcje i przelej do słoiczków.

Pasteryzowane potrawy dla niemowlęcia koniecznie przechowuj w lodówce
Pasteryzowane potrawy dla niemowlęcia koniecznie przechowuj w lodówce123RF/PICSEL

Po dokładnym zakręceniu (użyj zakrętek typu twist) wstaw je do garnka z ciepłą wodą (jeśli będzie zbyt zimna, słoiki mogą popękać), a potem zagotuj.

Pyszności dla malca pasteryzuj około 10 minut, licząc czas od chwili, gdy woda zacznie wrzeć.

Kiedy już słoiczki ostygną, wstaw je do lodówki.

Podpowiadamy:

● Po wyjęciu zapasteryzowanego słoiczka z wody upewnij się, że jest on szczelnie zamknięty (wieczko powinno być wklęsłe jak w gotowych słoiczkach dla dzieci).

● Pasteryzowane potrawy dla niemowlęcia koniecznie przechowuj w lodówce. Pamiętaj jednak, by nie trzymać ich tam dłużej niż 3-4 dni.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas