Wekuj na później
Ugotowaną zupkę, warzywny przecier czy jarzynkę z mięskiem możesz przechować kilka dni dłużej, jeśli je zapasteryzujesz. W tym celu przygotowaną potrawę podziel na niewielkie porcje i przelej do słoiczków.
Po dokładnym zakręceniu (użyj zakrętek typu twist) wstaw je do garnka z ciepłą wodą (jeśli będzie zbyt zimna, słoiki mogą popękać), a potem zagotuj.
Pyszności dla malca pasteryzuj około 10 minut, licząc czas od chwili, gdy woda zacznie wrzeć.
Kiedy już słoiczki ostygną, wstaw je do lodówki.
Podpowiadamy:
● Po wyjęciu zapasteryzowanego słoiczka z wody upewnij się, że jest on szczelnie zamknięty (wieczko powinno być wklęsłe jak w gotowych słoiczkach dla dzieci).
● Pasteryzowane potrawy dla niemowlęcia koniecznie przechowuj w lodówce. Pamiętaj jednak, by nie trzymać ich tam dłużej niż 3-4 dni.