Wieczorna rozgrzewka
Ciepła kolacja to przyjemny koniec dnia. Zapiekanki, włoskie kluseczki... Zimowy wieczór pięknie i smacznie rozpoczęty!
Pieczone bataty z ryżem i smażoną ciecierzycą
Sposób przygotowania
1. Umyj bataty, przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 30-40 minut, aż miąższ zmięknie.
2. W tym czasie ugotuj ryż, dodaj do niego łyżkę masła, skrop sokiem z cytryny, starannie wymieszaj.
3. Odsącz ciecierzycę z zalewy, przełóż do miski, skrop oliwą, posyp wybranymi przyprawami i wymieszaj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i zrumień (nie rób tego z dużym wyprzedzeniem, bo ciecierzyca straci przyjemną chrupkość!).
4. Gdy bataty się upieką, wyjmij, delikatnie wydrąż odrobinę miąższu z każdej połówki, robiąc miejsce dla ryżu. Posmaruj masłem. Do każdej nakładaj łyżkę ryżu, posyp serem i usmażoną ciecierzycą. Przypraw. Świetnie będzie pasować z lekkim jogurtowym sosem.
Gnocchi z sosem pomidorowym
Sposób przygotowania
1. Gnocchi: umyj ziemniaki, oczyść, ale nie obieraj. Ugotuj w osolonej wodzie (ok. 30 minut). Ziemniaki odcedź, trochę ostudź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe zetrzyj praską do ziemniaków. Dodaj mąkę, sól, zrób dołek i wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Formuj nieduże kluseczki, za pomocą widelca odciśnij charakterystyczne wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 5 minut.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż, aż cebula się zrumieni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano. Wymieszaj. Wlej pomidory i duś całość ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Do sosu wrzuć kluseczki i delikatnie wymieszaj. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem i drobnym ostrym serem typu parmezan.