Reklama

Reklama

Wielkanocny przepis z herbatą w tle

Wielkanoc już za kilka dni. Podczas tych wyjątkowych świąt chcemy ugościć bliskich pysznymi wypiekami, które osłodzą nam wspólnie spędzane chwile… Doskonałym ciastem, które dyskretnie łączy tradycję z nutą nowoczesności jest Babka Herbaciana. Warto zaznaczyć, że sposób jej przygotowania nie jest wymagający, co sprawia, że jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.

Składniki:

  • 1,5  filiżanki zaparzonej herbaty np. Earl Grey Ahmad Tea London
  • 260 g mąki pszennej
  • 90 g margaryny
  • 100 g białego cukru w kryształkach
  • 2 żółtka
  • garść migdałów w płatkach
  • garść rodzynek sułtańskich
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu cytrynowego
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. Zaparzyć napar z czarnej herbaty np. Earl Grey Ahmad Tea London. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany.

Reklama

2. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!


materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje