Wieniec anyżowy
Aromatyczne ciasto, które możesz przygotować nie tylko na święta

Składniki
- 65 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 10 dag cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 3 żółtka
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 10 dag mielonych pistacji
- 20 dag marcepana
- 1 białko
- 1 słoik (720 ml) wiśni z kompotu
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Masło stop. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz anyż. Dołóż zaczyn, żółtka i ostudzone masło, dobrze wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Marcepan utrzyj z białkiem i pistacjami. Wiśnie osącz. Ciasto rozwałkuj na 2 placki. Jeden posmaruj masą pistacjową, a drugi posyp wiśniami. Zwiń. Spleć. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Uformuj wieniec. Posmarujjajkiem. Piecz 45 minut w 175 st. Udekoruj.