Wieniec z porzeczkami
W sam raz na leniwe, weekendowe popołudnie

Składniki
- ciasto
- 12 dag masła
- sól
- po 1 szkl. mąki i wody
- 5 jajek
12 porcji
Składniki
- przełożenie
- 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady
- 20 dag czerwonych porzeczek
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Z podanych składników przygotuj ciasto ptysiowe. Przełóż je do worka z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 12 sporych rozetek, formując z nich wieniec. Piecz 25 minut w 200 st. 2. Stop 3/4 czekolady. Wieniec rozetnij, posmaruj czekoladą. Pozostałą czekoladę zetrzyj. Porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek. 3. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Bitą śmietanę połącz z kwaśną śmietaną. Dodaj startą czekoladę. Krem przełóż do szprycy. Wyciśnij rozetki na spód wieńca. Posyp porzeczkami. Przykryj wierzchem. Oprósz cukrem pudrem. Schłodź i udekoruj.