Reklama

Reklama

Wieniec z porzeczkami

W sam raz na leniwe, weekendowe popołudnie

Składniki dla: 12 porcji

Składniki - ciasto

  • 12 dag masła
  • sól
  • po 1 szkl. mąki i wody
  • 5 jajek

Składniki - przełożenie

  • 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady
  • 20 dag czerwonych porzeczek
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania

1. Z podanych składników przygotuj ciasto ptysiowe. Przełóż je do worka z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 12 sporych rozetek, formując z nich wieniec. Piecz 25 minut w 200 st. 

2. Stop 3/4 czekolady. Wieniec rozetnij, posmaruj czekoladą. Pozostałą czekoladę zetrzyj. Porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek.  

3. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Bitą śmietanę połącz z kwaśną śmietaną. Dodaj startą czekoladę. Krem przełóż do szprycy. Wyciśnij rozetki na spód wieńca. Posyp porzeczkami. Przykryj wierzchem. Oprósz cukrem pudrem. Schłodź i udekoruj. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje