Reklama

Reklama

Wieprzowina szarpana

Sycące danie obiadowe

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 duże cebule
  • po pół łyżki nasion kolendry oraz ziaren kminu rzymskiego
  • soli, cukru, słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • granulowanego czosnku i suszonego tymianku

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, powycinaj największe fragmenty tłuszczu. Osusz na papierowym ręczniku kuchennym, posmaruj musztardą. 

2. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki lub na ósemki. Ułóż je na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego. 

3. Nasiona kolendry i ziarna kminu rzymskiego utrzyj w moździerzu. Wymieszaj z solą, cukrem, słodką i wędzoną papryką, granulowanym czosnkiem oraz suszonym tymiankiem. 

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Wieprzowinę natrzyj z każdej strony przygotowaną mieszanką przypraw. Ułóż na warstwie cebuli. Piecz ok. 30 minut. 

5. Wlej 3/4 szklanki wody, przykryj naczynie. Zmniejsz temperaturę do 130 st. Piecz wieprzowinę 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmij mięso, przestudź lekko. Szarp widelcem tak, by porozdzielać włókna.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje