Winna szarlotka z kremem

Skład na 20 porcji: 4 jabłka, 250 ml białego wina, 2 łyżki cukru. Ciasto: 250 g tłustego twarogu, 50 ml mleka, 5 łyżek oleju, 100 g cukru, 250 g mąki krupczatki, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 opakowania budyniu waniliowego, 600 ml mleka, 4 łyżki cukru, mielony cynamon do posypania, jasna galaretka do dekoracji.

1. Do rondla wlewamy wino, dodajemy cukier i obrane, pokrojone na cząstki jabłka. Gotujemy 5 minut. Sok odcedzamy, (nie wylewamy), jabłka odstawiamy.

2. Ciasto: Z podanych składników mieszamy ciasto. Pieczemy je 35 minut w temperaturze 180 stopni w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Z podanych składników gotujemy budyń, którym smarujemy upieczone ciasto. Odstawiamy do ochłodzenia, a potem rozkładamy na nim jabłka, które posypujemy cynamonem.

4. Galaretkę gotujemy wg przepisu z 250 ml odlanego soku z jabłek i z pozostałym cukrem. Chłodną zalewamy ciasto. Odstawiamy, by zastygła.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas