Winny deser owocowy
Gruszka w roli głównej.
Składniki:
- 6 dużych gruszek
- 4 szklanki czerwonego wina 3
- laska wanilii
- 4 goździki
- kora cynamonu
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 pomarańcze
- 200 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
1. Gruszki obierz, pozostawiając ogonki. Wino z wanilią, goździkami, korą cynamonu i cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i mieszając gotuj, aż cukier się rozpuści. Do winnej zalewy włóż gruszki. Gotuj ok. 20 min, aż staną się lekko szkliste i nabiorą pięknej barwy.
2. Owoce wyjmuj łyżką cedzakową i ustawiaj pionowo na talerzykach. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki, usuń błonki. Rozłóż dekoracyjnie wokół gruszek. Każdą porcję ozdób śmietanką i winnym syropem z gotowania.