Wiosenna pita z kotlecikami z cieciorki

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Cieciorkę płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na papierowym ręczniku. Na suchej patelni prażymy kumin, sezam i nasiona kolendry, w ten sposób wydobywamy z przypraw aromat i smak. Mielimy przyprawy w młynku do kawy lub rozgniatamy w moździerzu. W blenderze miksujemy cieciorkę, natkę pietruszki, szalotkę, czosnek, łyżkę oliwy oraz przyprawy. Uważamy, aby nie zmielić na gładką pastę, struktura powinna przypominać kruszonkę. Doprawiamy solą do smaku. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki z cieciorki. Następnie formujemy kuleczki o grubości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie i smażymy na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 170 stopni, kilka minut. Odsączamy na papierowym ręczniku.   Podgrzewamy pity na patelni lub w piekarniku przez kilka minut. Otwieramy pity i smarujemy serkiem np. Almette. Dodajemy liście sałaty, plastry pomidorów i cebuli. Na sam koniec dodajemy świeżo usmażony falafel.

Najlepszy przepis na kotlety drobioweInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas