Wiosenna sałatka
Truskawka ma bardzo dużo żelaza, dlatego powinna być składnikiem kobiecej diety. Ma więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut, a zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. Sole organiczne, które zawiera, poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmowych.
Składniki:
- 10 dag listków rukoli
- listki botwinki
- listki endywii lub sałaty lodowej albo masłowej
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 20 dag truskawek
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Listki rukoli, botwinki, endywii i sałaty umyj, osusz, część porwij na mniejsze części. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, pokrój na połówki lub ćwiartki. Żółty ser pokrój w kostkę.
2. Łyżkę oliwy wymieszaj z łyżeczką soku cytrynowego, solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. Składniki sałatki ułóż na półmisku, polej sosem, podawaj natychmiast.