Wiosenna sałatka z młodymi ziemniakami i wołowiną
Bardzo pożywna.

Składniki na 4 porcje:
- 800 g ziemniaków
- 2 zielone cebulki
- 1/8 l bulionu
- 4-5 łyżek octu winnego białego
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g ogórka
- 7-8 rzodkiewek
- 200 g rukwi
- 2 steki wołowe
- 20 s sklarowanego masła
- 3-4 łyżki oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Bulion zagotować z octem, dodac sól i pieprz. Do gorącej marynaty dodać oliwę i zieloną cebulkę, a następnie zalac nią pokrojone ziemniaki. Odstawić na godzinę.
Ogórka i rzodkiewki pokroić, listki rukwi oberwać. Steki obsmażyć na sklarowanym maśle, doprawić solą i pieprzem. Zawiąć w folię aluminiową i odłożyć na 4-5 minut.
Warzywa wmieszać do sałatki, doprawić solą i pieprzem. Skropić olejem z pestek dyni. Na wierzchu ulożyć pokrojone w paseczki steki
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal