Wiosenne kolory na talerzu? Sałatkowe szaleństwo czas zacząć!
Maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!

Sałatka z jajkiem w koszulce
Składniki
- Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
- Mix sałat ze szpinakiem
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórek
- 2 jajka
- Twardy ser typu Grana Padano
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
- dressing
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia się tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy sałatkę. Następnie w garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Ugotowane jajka przekładamy na sałatkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.

Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą
Składniki
- Kiełbasa (np. grillowa wędzona od JBB Bałdyga)
- Mieszanka sałat
- Roszponka
- Oscypek
- Uprażony słonecznik
- sos
- 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry i grillujemy razem z oscypkiem. Do miski wrzucamy mix sałat, roszponkę, kiełbasę i pokrojonego, zgrillowanego oscypka. Całość polewamy sosem i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Sałatka z kabanosem
Składniki
- Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
- Roszponka
- Ser camembert
- Suszone pomidory
- Czarne oliwki
- Zalewa z suszonych pomidorów
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Kabanosy, oliwki, suszone pomidory i ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski dodajemy pokrojone składniki. Zalewę z suszonych pomidorów doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę i delikatnie mieszamy.