Wiosenne przysmaki
Z truskawkami i rabarbarem.
Owocowa lazania
Składniki:
- 20 dag makaronu lazania
- po 15 dag truskawek i malin
- 1-2 dojrzałe owoce kiwi
- 300 ml kremówki 6 proc.
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sól
Przygotowanie:
1. Płaty lazanii wkładaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Wyjmij z garnka, rozkładaj pojedynczo na desce. Każdy płat przekrój na mniejsze kawałki. Pozostaw do ostudzenia.
2. Owoce opłucz, obierz lub odszypułkuj. Truskawki i kiwi pokrój w plasterki. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier i cukier waniliowy. Płaty lazanii układaj na talerzykach, przekładaj bitą śmietaną oraz przygotowanymi owocami.
Wiosenny tort rabarbarowy
Składniki:
- 4 jajka
- 1 op. cukru waniliowego
- 23 dag cukru
- 12 dag mąki
- 6 dag dżemu
- 40 dag rabarbaru, 20 ml grenadiny
- 1 op. galaretki
- po 150 ml kremówki i kwaśnej śmietany
- 1 op. żelatyny
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z 10 dag cukru. Obie masy połącz z mąką. Ciastem napełnij tortownicę, piecz około 45 min w 170 st. Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden ułóż ponownie w tortownicy, posmaruj dżemem (np. malinowym).
2. Rabarbar oczyść, pokrój. Zagotuj 200 ml wody z 5 dag cukru i grenadiną. Wrzuć rabarbar i gotuj 3 min. Odcedź, połowę rozłóż na dżemie, przykryj ciastem.
3. Galaretkę przygotuj wg przepisu. Ubij kremówkę, połącz z kwaśną śmietaną i resztą cukru. Dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Posmaruj biszkopt, schłodź. Ułóż resztę rabarbaru, zalej galaretką.
Gęsty koktajl z truskawkami
Składniki:
- 600 ml maślanki naturalnej
- 1 duży banan
- 30 dag truskawek
- 1-2 łyżki naturalnego płynnego miodu
- cytryna
- listki mięty lub melisy
Przygotowanie:
1. Maślankę przelej do wysokiego naczynia. Banana sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do maślanki. Truskawki opłucz, osusz i usuń szypułki. Kilka owoców pokrój drobno i wrzuć do maślanki.
2. Składniki zmiksuj na gęsty krem. Dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. Pozostałe owoce pokrój w plasterki. Włóż do pucharków, zalej koktajlem. Udekoruj ziołami.
Suflet kawowo - czekoladowy
Składniki:
- 8 jajek, sól
- 1 laska wanilii
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- pół łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek kakao
- 1 litr mleka
- 6 łyżek mocnego naparu kawy, masło
- 20 dag truskawek
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Wanilię rozetnij, zeskrob rdzeń. Do żółtek dodaj cukier i wanilię, utrzyj. Wsyp mąkę z cynamonem i kakao, wymieszaj. Zagotuj mleko z kawą. Wlewaj cienkim strumieniem do masy żółtkowej. Przełóż do garnka. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje.
2. Żaroodporne foremki posmaruj grubo masłem. Schłodzone białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wymieszaj z lekko przestudzoną masą kakaowo-kawową.
3. Foremki napełnij do połowy wysokości przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piecz ok. 25 minut. Wyjmij, natnij wierzch każdego sufletu. Umieść pokrojone truskawki.