Wiosenne tarty
Wiosenne tarty pełne owoców i orzechów to nasze propozycja na pierwsze dni wiosny. Wybierz swoją ulubioną!
Z cytrynowym musem
Składniki:
Spód:
- 25 dag mąki pszennej
- 17 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- żółtko
- 5 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 jajka żółtko
- 14 dag cukru
- 100 ml śmietany 36 proc.
- 3 cytryny
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej. Masło zetrzyj na tarce, dodaj do przesianej mąki. Wrzuć żółtko, cukier puder, wodę i sól. Połącz składniki, zagnieć ciasto, uformuj kulę. Zawiń w folię, schładzaj godzinę. Cytryny umyj, sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok.
2. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż do natłuszczonej formy, piecz 20 minut w temp. 180°C. Jajka i żółtko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodaj skrobię, śmietanę, sok i skórkę z cytryn. Na upieczony spód wylej masę, piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij, wystudź, chłodź 2 godziny.
Pełna jabłek i orzechów
- 25 dag mąki pszennej razowej
- 12,5 dag masła
- żółtko
- 5 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 4 duże jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj żółtko, przesiany cukier puder, sól, zagnieć ciasto. Chłodź je w lodówce godzinę.
2. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w małą kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cynamon, duś 10 minut. Ciasto rozwałkuj, przenieś to natłuszczonej formy, nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w w temperaturze180˚C. Wyjmij, nałóż jabłka, piecz kolejne 20 minut.
3. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe, udekoruj nimi wierzch ciasta. Możesz je posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: