Wiosenne tarty

Wiosenne tarty pełne owoców i orzechów to nasze propozycja na pierwsze dni wiosny. Wybierz swoją ulubioną!

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa123RF/PICSEL

Z cytrynowym musem

Składniki:

Spód:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 17 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 jajka żółtko
  • 14 dag cukru
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • 3 cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej. Masło zetrzyj na tarce, dodaj do przesianej mąki. Wrzuć żółtko, cukier puder, wodę i sól. Połącz składniki, zagnieć ciasto, uformuj kulę. Zawiń w folię, schładzaj godzinę. Cytryny umyj, sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok.

2. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż do natłuszczonej formy, piecz 20 minut w temp. 180°C. Jajka i żółtko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodaj skrobię, śmietanę, sok i skórkę z cytryn. Na upieczony spód wylej masę, piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij, wystudź, chłodź 2 godziny.

Pełna jabłek i orzechów

  • 25 dag mąki pszennej razowej
  • 12,5 dag masła
  • żółtko
  • 5 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 10 dag płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj żółtko, przesiany cukier puder, sól, zagnieć ciasto. Chłodź je w lodówce godzinę.

2. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w małą kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cynamon, duś 10 minut. Ciasto rozwałkuj, przenieś to natłuszczonej formy, nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w w temperaturze180˚C. Wyjmij, nałóż jabłka, piecz kolejne 20 minut.

3. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe, udekoruj nimi wierzch ciasta. Możesz je posypać cukrem pudrem.

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Tarta z rabarbaremPolsat
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas