Wiosenny twarożek z zapiekanymi ziemniakami w sezamie

Lekko i wiosennie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

  Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki sezamu
  • 1 szalotka
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2-3 łodyżki koperku
  • 500 g twarożku
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej
  • 3 łyżki oleju lnianego Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wymyć i jeszcze wilgotne umieścić w misce. Doprawić solą, pieprzem, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i sezam. Wszystko dobrze wymieszać i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-40 minut.

Szalotkę obrać i drobno pokroić. Zioła posiekać. Twarożek wymieszać z wodą, doprawić solą i pieprzem. Dodać 1-2 łyżki oleju lnianego, szalotkę i zioła. Gotowe ziemniaki nakładać na talerze z odrobiną twarożku. Pozostały twarożek podawać osobno. Można go skropić odrobiną oleju lnianego.

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas