Wiosenny twarożek z zapiekanymi ziemniakami w sezamie
Lekko i wiosennie.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki sezamu
- 1 szalotka
- pół pęczka pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- 2-3 łodyżki koperku
- 500 g twarożku
- 100 ml wody mineralnej gazowanej
- 3 łyżki oleju lnianego Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wymyć i jeszcze wilgotne umieścić w misce. Doprawić solą, pieprzem, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i sezam. Wszystko dobrze wymieszać i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-40 minut.
Szalotkę obrać i drobno pokroić. Zioła posiekać. Twarożek wymieszać z wodą, doprawić solą i pieprzem. Dodać 1-2 łyżki oleju lnianego, szalotkę i zioła. Gotowe ziemniaki nakładać na talerze z odrobiną twarożku. Pozostały twarożek podawać osobno. Można go skropić odrobiną oleju lnianego.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal