Wiśniak - pyszne ciasto - przysłała Gosia

Ciasto biszkoptowe; 4jajka; 1szkl. cukru; 3/4szkl.maki pszennej; 1/4 szkl. maki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka octu.

article cover
INTERIA.PL

Białka oddzielić od żółtek - ubić z cukrem na sztywną pianę, do żółtek (w osobnym naczyniu) dodać ocet i proszek. Wymieszać. Masę żółtkową połączyć z pianą i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać obie mąki (przesiane) wymieszać. Wylać do blaszki wyłożonej papierem i piec 30 min.

Krem:

Galaretka wiśniowa, budyń wiśniowy, 1 litr kompotu wiśniowego razem z owocami (wiśnie wypestkować), 2 jajka, pół szkl. cukru, 1,5kostki margaryny. Kompot podzielić na dwie części. W jednej części po ugotowaniu rozpuścić galaretkę,w drugiej części rozpuścić budyń, połączyć z pierwszą i zagotować. Utrzeć margarynę z dwoma żółtkami i cukrem. Z białek ubić pianę. Lekko ciepłą masę galaretkowo-budyniową połączyć z margaryną. Na końcu dodać pianę z białek i wypestkowane wiśnie. Biszkopt przekroić, połowę masy dać do środka a resztę na wierzch. Można polać dowolną polewę czekoladową.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas