Wiśnie pod kruszonką, czyli letnia zapiekanka

O słodkie desery łatwiej latem, gdy jest więcej różnych owoców. Wiśnie mają wielu zwolenników ze względu na swój smak i wartości odżywcze. Za jednym zamachem, jedząc wiśnie możemy wzmocnić serce i. poprawić nastrój...

Wiśnie zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy, bo aż 400 mg/100 g. Są to substancje, które chronią organizm m.in. przez nowotworami i procesem starzenia, gdyż neutralizują wolne rodniki. Ponadto wiśnie zawierają antocyjany, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, wzmacniają i odtruwają serce oraz korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Zawierają także witaminę C, potas, błonnik, garbniki i kwasy organiczne.

Reklama

Do przygotowania zapiekanych wiśni pod kruszonką potrzebujemy: 1 kg wiśni, 200 g drobnego cukru; na kruszonkę: 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła.

Wydrylowane wiśnie zostawiamy na sicie do odsączenia. Owoce mieszamy z cukrem i układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Lekko ugniatamy.

Przygotowujemy kruszonkę. Składniki kruszonki zgniatamy ze sobą, niezbyt dokładnie. Kruszonką posypujemy wiśnie w naczyniu. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. pół godziny, aż kruszonka się zrumieni. Taką zapiekankę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Łasuchy mogą do niej dodać gałkę lodów waniliowych. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje