Wiśniowa rolada
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Składniki na 11 porcji:
- 5 jajek
- 15 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30 dag marmolady wieloowocowej
- 10 dag czekolady mlecznej
- 30 dag wydrylowanych wiśni
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka wymieszaj z solą, ubij na sztywną, lśniącą pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, małymi porcjami domieszaj do utartych żółtek. Dołóż pianę z białek. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
2. Dużą blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej równomiernie ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 25 minut. Wiśnie oraz czekoladę drobniutko posiekaj.
3. Gorący biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Posmaruj marmoladą. Posyp wiśniami i czekoladą. Zwiń. Odłóż do wystudzenia.